2013. március 11., hétfő

Túrós batyu



Hozzávalók:

A kovászhoz:

2 dkg élesztő
1 dl víz
10 dkg liszt

A tésztához:

50 dkg átszitált liszt
2 egész tojás
2 tojásnyi zsír
10 dkg cukor
2-3 dl tej
kevés só
A töltelékhez:
25 dkg túró
½  citrom héja
vaníliás cukor
porcukor

A megkenéshez:

1 felvert tojás

Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízben feloldjuk, hozzáadjuk a lisztet, akkor jó, ha galuska sűrűségű tésztát kapunk. Pár órát kelesztjük.

A liszthez hozzáadjuk kovászt, a felvert tojást, zsírt, sót. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, ezt is liszthez adjuk. Addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz a tésztánk. Meleg helyen, letakarva, 1-2 órát kelesztjük.

Közben a túrót villával kicsit átnyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, összekeverjük.

Ha megkelt, egy kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kisujjnyira nyújtjuk. Kockákra vágjuk, és megtöltjük a bekevert túróval. Az ellentétes csücsköket egymásra hajtjuk. Tepsibe rakjuk, ott még legalább egy fél órát kelesztjük.

A tetejét megkenjük felvert tojással, és 175 fokon szép pirosra sütjük.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése