
Hozzávalók:
A kovászhoz:
2 dkg élesztő
1 dl víz
10 dkg liszt
A tésztához:
50 dkg átszitált liszt
2 egész tojás
2 tojásnyi zsír
10 dkg cukor
2-3 dl tej
kevés só
A töltelékhez:
25 dkg túró
½ citrom héja
vaníliás cukor
porcukor
A megkenéshez:
1 felvert tojás
Elkészítés:
Az élesztőt langyos vízben feloldjuk, hozzáadjuk a lisztet,
akkor jó, ha galuska sűrűségű tésztát kapunk. Pár órát kelesztjük.
A liszthez hozzáadjuk kovászt, a felvert tojást, zsírt, sót.
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, ezt is liszthez adjuk. Addig
gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz a tésztánk. Meleg helyen, letakarva, 1-2 órát
kelesztjük.
Közben a túrót villával kicsit átnyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, összekeverjük.
Közben a túrót villával kicsit átnyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, összekeverjük.
Ha megkelt, egy kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán
kisujjnyira nyújtjuk. Kockákra vágjuk, és megtöltjük a bekevert túróval. Az
ellentétes csücsköket egymásra hajtjuk. Tepsibe rakjuk, ott még legalább egy
fél órát kelesztjük.
A tetejét megkenjük felvert tojással, és 175 fokon szép
pirosra sütjük.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése